sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Pastainnostus

Aurinkokuivatut tomaatit ja pinaattipasta (2hlö)

5 kerää pinaattitagliatellea
1 sipuli
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynttä
½ chili
n. 6 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
n. 1 dl ruokakermaa
n. 1dl parmesan tai muuta kovaa juustoa.
          suolaa
          pippuria

Laita kattilaan vettä kiehumaan pastaa varten. Lisää veteen suolaa. Veden kiehuessa lisää pasta. Silppua sipulit, chili, aurinkokuivatut tomaatit ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit pannulla ja lisää chili sekä aurinkokuivatut tomaatit. Raasta juusto.

Pastan ollessa valmista, kaada vesi pois. Voit tarkistaa pastan kypsyyden heittämällä pastan jääkaapin oveen, jos se jää kiinni, pasta on valmista. Lisää pastan sekaan pannulla paistetut ainekset, sekä kerma ja juusto. Sekoita voimakkaasti ja anna hetken vetäytyä. Lisää suolaa ja pippuria.



lauantai 15. syyskuuta 2012

Oho, sieniä!

Yllätin itseni kokkaamasta ruokaa, jonka aineksena on sienet. Suurimman osan elämääni olen hyvin vaivattomasti pakoillut ruokia, jotka sisältää sieniä. Nyt pikku hiljaa ja oikeastaan tämän vuoden aikana, olen ennakkoluulottamasti maistanut ja oppinut pitämään joistain sieniruuista. Joten päätin uhmata itseäni ja kokeilla.

Sienirisotto (2 hengelle)

n.6 dl    kuumaa kanalientä
2    dl    risottoriisiä
3    rkl   voita
1           sipuli
6    kpl  herkkusieniä
1,5 dl    luomu-valkoviiniä
1    dl    raastettua Grana Padano-juustoa tai parmesaania 
             suolaa
             pippuria

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää kanaliemikuutio. Kuumenna pannulla voi. Kuullota silputtu sipuli ja viipaloidut sienet miedolla lämmöllä. Nosta lämpöä ja lisää risottoriisi. Sekoita muutaman minuutin ajan, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna imeytyä. Lisää kanalientä pienissä erissä (n. kauhallinen). Anna liemen vähän imeytyä riisiin, ennenkuin lisäät seuraavan kauhallisen. Toista näin kunnes riisi on sopivan kypsää. Riisin tulee olla hieman napakka. Lisää lopuksi juusto ja mausta suolalla ja pippurilla.

Nyt ei tartte ees valehdella tai miellyttää ketään, kun voi tunnustaa, että hyvvää oli!



maanantai 10. syyskuuta 2012

Kasvisruokaa


Parsakaali-pastavuoka


1   parsakaali
1   sipuli
2   valkosipulin kynttä
½  paprika
     pastaa

Keitä pasta lähes kypsäksi.
Kuutioi paprika, valkosipulin kynnet ja sipuli. Kuullota niitä hetki paistinpannulla.Paloittele parsakaali. Käytä kiehuvassa vedessä noin 2 minuutin ajan. Sekoita kasvikset, parsakaali ja pasta keskenään. Kaada ainekset voideltuun uunivuokaan.

2    kananmunaa
2,5 desiä Maustettu ruokakerma pippurinen
2,5 desiä ruokakermaa
       suolaa
       basilikaa
n. 1 desi raastettua edam-juustoa

Sekoita ainekset keskenään.
Kaada seos vuokaan. Ripottele päälle raastettu juusto. Paista uunissa 200 asteessa noin puol tuntia.

Kaikki määrät ovat noin määriä, koska en kauheasti mittaillut kokatessani.

lauantai 1. syyskuuta 2012

Sadepäivä ja lunssan alku.


Heräsin aamulla kurkku kipeenä ja räkä nokassa. Päätin vääntäytyä kaikesta huolimatta kauppaan hankkimaan kanakeiton ainekset. Tulisuus ja inkivääri sopivat lunssan poistajiksi. Ohje on täältä.
Näin mie sen tein.

Dtom jiw gai Ghettolan mukaan (kahdelle)

1 litra kanalientä
ripaus Himalajan ruususuolaa
ripaus Muscovadoruokosokeria
3 tl     inkiväärimurskaa
2        tuoretta sitruunaruohon vartta
3        salottisipulia
2        kaffir-limen lehteä
2        kanan rintafilettä
½       limen mehu
          soijakastiketta
1         punainen chili
2-3 rkl tuoretta korianteria
1         nuudelilevy

Kiehauta kanaliemi ja mausta se hyppysellisellä suolaa ja ruokosokeria. Lisää inkiväärimurska kanaliemeen. Leikkaa yhden sitruunaruohon kuiva ylävarsi pois ja pilko jäljelle jäänyt osa karkeasti, lisää kanaliemeen. Kuori ja karkeasti pilko kaksi salottisipulia ja lisää kanaliemeen. Lisää liemeen myös kaffir-limen lehdet. Anna kiehahtaa pari minuuttia, jotta lisätyistä aineksista irtoaa makua kanaliemeen.
Lisää kiehuvaan kanaliemeen kanan rintafileet ja anna liemen kevyesti kiehua kunnes kanat ovat kypsyneet, noin 10 minuuttia. Nosta kanan rintafileet liemestä, tarkista, että ne ovat kypsiä ja anna niiden hieman jäähtyä. Revi kypsä kana sormin suikaleiksi.
Siivilöi kanaliemestä aromia antaneet ainekset pois ja palauta liemi kattilaan. Kiehauta nuudelit paketin ohjeen mukaan.
Poista toisen tuoreen sitruunaruohon kuiva ylävarsi ja hienonna varsi ohuiksi siivuiksi. Hienonna chilit ja kuorittu salottisipuli ohuiksi siivuiksi. Silppua tuore korianteri. Kiehauta maustettu kanaliemi.
Omassa annoskulhossa sekoita yhteen maun mukaan vastapuristettua limemehua, loraus soijakastiketta ja hieman silpottua chiliä. Lisää kulhoon haluamasi määrä nuudelia, revittyä kanaa ja kaada kulhoon kiehuvaa kanalientä. Sekoita kevyesti ja syö!

Oli hyvvää! Chiliä vois laittaa vielä lisääkin, mutta en uskaltanu.