torstai 18. lokakuuta 2012

Pikkunälkää

Tänään tein valmisteluja huomista varten.
Huomisen menuu täyttyy pikkusyötävästä eli tapaksista.
Tältä se näyttää tällä hetkellä:
* oliivilihapullia
* tomaatti-paprikasalsaa ja tortillachipsejä
* espanjalainen tortilla eli perunamunakas
* ilmakuivattua kinkkua
* valkohomejuustoa
ja "jälkkäritapas"
* persikka-vaniljakuppikakku




Oliivilihapullat

2,5 dl kermaviiliä
n. 1dl korppujauhoja
1 pussi ranskalaisen sipulikeiton ainekset
400g naudan jauhelihaa
kourallinen oliiveja
(hyppysellinen suolaa)
oliiviöljyä
Sekoita kermaviili, korppujauhot ja sipulikeiton ainekset. Tarvittaessa lisää vähän maitoa jos seos tuntuu liian jämäkältä. Anna turvota noin 20 minuuttia. Lisää jauheliha ja oliivit ja tarvittaessa hiukan suolaa. Sekoita. Pyörittele massasta oliiviöljyn avulla sopivan kokoisia palleroita. Laita ne pellille ja uuniin. Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.

 



Tomaatti-paprikasalsa


3 tomaattia
½ punasipuli
½ paprika
1 valkosipulinkynsi
kourallinen persiljaa
1½ tl hunajaa
1 rkl sitruunan mehua
mustapippuria
chiliä (tuoretta tai -kastiketta)

Pilko pieneksi tomaatti, paprika, valkosipulinkynsi ja punasipuli. Sekoita. Hienonna persilja ja lisää joukkoon. Lisää hunaja, sitruunan mehu. Lisää mausteet oman maun mukaan. Sekoita ja laita jääkaappiin maustumaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Vaniljakuppikakut

Vaniljakuppikakkujen ohje löytyy ensimmäisestä postauksestani. Eli napsauta tästä, jos haluat vilkaista vielä sitä. Tällä kertaa tein maidottoman version, vaihtamalla voin margariiniksi ja maidon soijamaidoksi. Päälle tein vaniljakuorrutteen, josta myös tuli maidoton versio.

Vaniljakuorrute

4,2 dl tomusokeria
80g huoneenlämpöistä voita
0,25 dl täysmaitoa
hintsusti vaniljasokeria

Vatkaa tomusokeri ja voi, kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Yhdistä maito ja vaniljasokeri kipossa. Lisää seosta muutama tippa kerrallaan tomusokeri-voi-seokseen vatkaten hiljaisella teholla. Kun maito on sekoittunut kuorrutteeseen, käännä kone maksimiteholle. Vatkaa vielä muutama minuutti.




tiistai 16. lokakuuta 2012

Lämmön tunteita ja Ei-menny-niinku-Strömsössä

Äiti yllätti minut. Sain eilen postissa kirjeen, joka sisälsi alla näkyvät kynsikkäät. Ihanaa! Nyt ei palele töissä ja muut saavat hytistä kateudesta. Kiitos ihana äiti!



















Ajattelin kokkailla viikon lopulla tapaksia ja tänään oli pakko harjoitella tulevaa varten. Kokeilussa oli espanjalainen tortilla eli perunamunakas. Epäonnistuin arvioinneissa (kananmunien määrä, kääntäminen) usempaankin otteeseen, joten ohjetta en tänne vielä laita. Parempi onni vloppuna?! :)


Sunnuntai ruokaa.

Kinkku-aurinkokuivattu tomaatti-pasta (2:lle)


1                   sipuli
2                   valkosipulin kynttä
150 g             palvikinkkua
maun mukaan aurinkokuivattuja tomaatteja
½                   kuivattu chili
2 dl                kermaa
                     suolaa
                     pippuria
reilu kourallinen raastettua parmesan-juustoa

                     pastaa

Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan pastaa varten. Silppua sipuli, valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit. Kuutio palvikinkku. Kuullota pannulla sipuli ja valkosipuli. Lisää palvikinkku ja paista. Lisää kerma, chili ja mausteet. Lisää raastettua parmesania kourallinen, jätä vähän ripoteltavaksi valmiin ruuan päälle.  Anna hiukka porista. Oothan jo muistanu laittaa ne pastat sinne kiehuvaan veteen! Jes! Sitten syömään!


tiistai 9. lokakuuta 2012

Syksyn värit



Kana-kookos-curry

3 maustamatonta broilerin filettä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chili
1 tl inkiväärisosetta (voit raastaa myös tuoretta inkivääriä)
500 g tomaattimurskaa
2,5 dl kookosmaitoa
1tl kurkumaa
1 tl paprikaa
1 tl suolaa
1 rkl fariini- tai ruokosokeria
1-1½ rkl garam masala

Leikkaa broilerin fileestä isoja paloja. Ruskista kanapalat pannulla Silppua sipuli ja valkosipuli. Lisää pannulle sipulit, chili murskana ja inkivääri pannulle. Paista kunnes ainekset ovat vähän pehmenneet. Lisää tomaattimurska, kookosmaito, kurkuma, paprika, suola ja sokeri. Anna kiehua hiljakseltaan, kunnes kana on kypsää. Lisää garam masala ja anna hautua hetki.
Kastikkeen seuraksi laitoin riisiä. Toimiii!

maanantai 1. lokakuuta 2012

Lissää pastaa.

Kylmäsavulohi-pinaatti-pasta

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
10 miniluumutomaattia
rasia tuoretta pinaattia 
1 dl valkoviiniä
kylmäsavulohta
2 dl ruokakermaa
suolaa
pippuria

pastaa

Silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit pannulla. Lisää pinaatit ja tomaatit, paista niitä hetki.Lisää valkoviini, anna porista muutama minuutti. Lisää ruokakerma ja kylmäsavulohi. Anna porista noin 2 minuuttia. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan.
Keitä pasta ohjeen mukaan runsaassa vedessä.