sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

FODMAP:n aikakausi

Kuukausi sitten kyllästyin vatsavaivoihini ja päätin kokeilla ihan aikuisten oikeasti FODMAP-ruokavaliota. Itselläni todettiin ärtyneen suolen oireyhtymä jo aikaa sitten ja FODMAP-ruokavaliota suositeltiin minulle. Jätinkin pois suurimpia vatsan ärsyttäjiä, kuten sipulit ja kaalit. Työpaikalla oli lounasruokailu ja siitä ei haluttanut kuitenkaan luopua. Se auttoi hetken aikaa, mutta sitten huomasin olevani samassa tilanteessa kuin aikaisemmin jos en jopa pahemmassa. Sitten päätin yksi kaunis aamu, että nyt saa riittää ja minun on pakko tehdä jotain. Siitä se sitten lähti. Nyt on omat eväät töissä ja illat kuluu kokatessa.

Jos FODMAP-ruokavalioon haluaa tutustua, niin lisätietoja saat tästä linkistä. Se saattaa kuulostaa vaikealta ja onkin osittain, mutta asenne ratkaisee. Itse ainakin koen, että voin syödä monipuolisesti ja ei se niin vaikeata lopulta ole. Uusia aamupaloja ja lounasreseptejä on pitänyt keksiä ja etsiä, mutta toisaalta se on ollut vain hyvä. Ruoka-annokset on nykyään ehkä jopa monipuolisempia ja myös uusia ruoka-aineita sisältäviä. Vaihtelu on oikein tervetullutta. 

Mutta siis, tästä edes blogiin taitaa putkahdella reseptejä FODMAP-ruokavalio huomioon ottaen. Tässä niistä ensimmäinen leipomiskokeilu.

 

Porkkanakakku huomiselle


3,6 dl porkkanoita raastettuna
2,4 dl gluteenittomia jauhoja (esim. gluteeniton kaurajauho)
2 dl sokeria
125 g murskattuja saksanpähkinöitä
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
2 dl kookosöljyä
2 kananmunaa

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Itse käytin vuokana kapeaa leipävuokaa.

Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään eli myöskin porkkanat. Sekoita.

Kookosöljy on yleensä kiinteätä ja saadaksesi sen nestemäistä, sitä tulee vähän lämmittää. Itse lämmitin kookosöljyä hetken mikrossa.

Nyt yhdistä nestemäinen kookosöljy ja kananmunat kuiviin aineksiin. Sekoita kunnolla.

Kaada seos vuokaan ja paista uunissa noin 45 minuuttista 1 tuntiin. Tässä voi käyttää sitä vanhaa konstia: eli kakku on valmis kun taikinaa ei enää tartu hammastikkuun. :)

Ota pois uunista ja anna levätä 5 minuuttia. Sen jälkeen käännä kakku ritilän päälle jäähtymään.
Tässä vaiheessa kannattaa malttaa! Kakku on todella murumaista ja sitä ei vaikuta lähteä leikkaamaan tai maisteleen.
Kun kakku on jäähtynyt tarpeeksi siirrä se jääkaappiin. Siellä se kiinteytyy ja seuraavana päivänä se on super-hyvää!

Alkuperäinen englannikielinen resepti löytyy tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nakkaapa viestiä!